ACCOUNTANCY

Betekenis van het woord Accountancy
In Nederland gebruikt men dit woord om het vakgebied van accountants aan te geven.
Dat vakgebied omvat zaken als het onderzoeken van jaarrekeningen, controleren van de administratie, het opstellen van jaarstukken, maar ook het voeren van administraties en boekhoudingen en het doen van fiscale aangiften.

In Engeland en Amerika wordt het begrip accountancy veel ruimer gebruikt en bedoeld men hier over het algemeen de boekhouding mee (accountant in het Engels is boekhouder)

Iemand die controle uitvoert op jaarrekeningen en boekhoudingen noemt men een auditor, hoewel de Engelse registeraccountant weer certified public accountant genoemd wordt, hoewel je steeds meer ziet dat zo iemand certified public auditor genoemd wordt.

In Engelstalige landen wordt een controlerend accountantskantoor een audit firm genoemd.

In Spanje is het begrip accountant helemaal onbekend en spreekt men van auditor (onderzoeken van boekhoudingen en jaarrapporten) of van asesor fiscal, asesor contable of asesor laboral.


De asesor fiscal of asesor contable kun je het best vergelijken met een accountant-administratieconsulent in Nederland, die zich dus niet bezig houdt met certificerende controles, terwijl de asesor laboral een specialist is op salaris- en arbeidsrecht.

 

Bent u daar nog ?

Wat dus in het ene land een beschermde titel is, is in een ander land een volkomen onbekend begrip of heeft een andere betekenis.

Soorten Accountancy

Om elkaar goed te begrijpen gaan wij dus onze eigen indeling maken van het begrip accountancy:

Wij kennen in Spanje:

  1. Een Auditor, dus de controlerende specialist van administraties en jaarrekeningen.
  2. Een asesor fiscal, de belastingadviseur, die in voorkomende gevallen ook de boekhouding van een bedrijf kan bijhouden, maar meestal vanuit de gegevens van de klant, ook vanuit een boekhouding zich bezig houdt met de opstelling van aangiften voor de BTW (IVA), Vennootschapsbelasting (IS), Inkomstenbelasting (IRPF) en een aantal andere verplichte aangiften.
  3. Een expert contable, de specialist op boekhoudgebied, die kan helpen bij de opzet en inrichting van de boekhouding, maar deze ook geheel of gedeeltelijk voor de ondernemer kan uitvoeren.
  4. Asesor Laboral, is een specialist op het gebied van personeelszaken en sociale zaken en de uitvoering van de administratie van de salarissen, inclusief advies of opstelling  van arbeidscontracten en de afhandeling van ontslagzaken.
  5. De Gestor, een specialist op het gebied van aanvragen voor vergunningen, fiscale nummers, maar ook belastingaangiften verzorgt en boekhoudingen voert. De Gestor doet over het algemeen de simpele belasting- en boekhoudzaken.
  6. Overige asesores, adviseurs op andere gebieden zoals juridische adviseurs, gespecialiseerde bedrijfsadviseurs, financiële adviseurs etc.


Eigen taal en kwaliteit

Zeker voor bedrijven met een Nederlandse leiding en voor particulieren die de Spaanse taal niet voor 100% machtig zijn, kunnen wij er niet genoeg op aandringen dat de inschakeling van een Nederlandstalige adviseur of specialist zeer aan te bevelen is.

De Spaanse gestors en adviseurs zijn zeker niet ondeskundig, maar begrijpen vaak niet volledig wat de Nederlandse klant wenst of wil dat er gebeurt.
Hierdoor ontstaan misverstanden en irritaties, die vaak uitlopen op grote problemen, temeer omdat de Spaanse wederpartij zijn of haar trots kent en vaak niet wil toegeven dat men het een en ander niet goed begrepen heeft.

Omdat in gecompliceerde zaken als belastingen, contracten, bedrijfsoprichting etc. de communicatie van vitaal belang is, zal een klant die in zijn of haar eigen taal kan communiceren met de dienstverlener minder problemen ondervinden, dan wanneer dit niet zo is.

Als de dienstverlener, daarnaast een gedegen kwaliteitssysteem heeft en dit navolgt, is de kans op misverstanden en problemen zeer klein.

Dat een en ander kan betekenen dat u duurder uit bent, dan bij de Spaanse gestor op de hoek moge duidelijk zijn, hoewel in de meeste gevallen de prijsstelling erg zal meevallen.

Natuurlijk kunnen onze professionals u ook helpen als u elders problemen mee heeft.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!